duminică, 27 octombrie 2013

8 lucruri pe care nu le stiati despre cafea

Pentru multi oameni cafeaua este singurul lucru care ii poate “porni” in fiecare dimineata. Insa ceea ce multi nu stiu sau nu vor sa creada este ca acest aliment poate declansa o serie de probleme de sanatate precum : ritm cardiac prea rapid, insomnie, anxietate si lipsa de odihna si multe alte efecte secundare. Oprirea abrupta din utilizare poate duce la simptome de abstinenta, inclusiv dureri de cap si iritabilitate.

Mai jos sunt 8 fapte mai putin cunoscute despre unul dintre cele mai comune „droguri” din lume : cafeina

1. „Decafeinizata” nu este acelasi lucru cu „fara cafeina”.
Crezi ca trecerea la cafeaua decafeinizata dupa masa inseamna ca nu capeti nici un stimulent? Mai gandeste-te. Un raport al Jurnalului de Toxicologie Analitica a trecut in revista noua tipuri diferite de cafea decafeinizata si a determinat ca toate, cu exceptia unuia, contineau cafeina. Doza era cuprinsa intre 8,6 si 13,9 mg. (O cana medie de cafea obisnuita contine in mod tipic intre 95 si 200 mg, ca termen de comparatie. O cutie de Coca Cola de 330 g contine intre 30 si 35 mg, potrivit Mayo Clinic).
„Daca cineva bea intre cinci si zece cesti de cafea decofeinizata, doza de cafeina poate cu usurinta ajunge la nivelul unei cesti sau doua de cafea cu cofeina”, a spus intr-o declaratie coautorul studiului.

O analiza a Raportului Consumatorului din 2007 a investigat 36 de cesti de cafea decofeinizata si a gasit ca unele contineau mai mult de 20 mg, a raportat Health.com.

2. Cafeina incepe sa actioneze dupa doar cateva minute.
Potrivit Academiei Americane pentru Medicina Somnului, este nevoie de la 30 la 60 de minute pentru ca aceasta substanta sa ajunga la nivelul maxim in sange (un studiu a gasit ca vigilenta sporita poate incepe si dupa doar 10 minute). Corpul elimina in mod tipic jumatate din cantitate intr-un interval cuprins intre 3 pana la 5 ore, si restul poate ramane in corp intre 8 si 14 ore. Unii oameni, indeosebi cei care nu consuma regulat cafeina, sunt mai sensibili la efecte decat ceilalti.
Expertii in somn recomanda adesea abtinerea de la cafeina cu cel putin opt ore inainte de culcare pentru a evita trezirea in timpul noptii.

3. Cafeina nu afecteaza pe oricine in acelasi fel.
Corpul poate procesa cafeina in mod diferit, in functie de sex, rasa si chiar utilizarea mijloacelor contraceptive. Revista New York Magazine a relatat cu ceva timp in urma:
Femeile metabolizeaza in general cafeina mai rapid decat barbatii. Fumatorii o proceseaza de doua ori mai rapid decat o fac nefumatorii. Femeile care iau pastile contraceptive metabolizeaza cafeina cu doar o treime din rata cu care o fac femeile care nu folosesc acest mijloc contraceptiv. Asiaticii s-ar putea sa o faca mai lent decat oamenii de alte rase.

4. Bauturile energizante adesea nu au mai multa cafeina decat cafeaua.
Prin definitie, se poate crede in mod rezonabil ca bauturile energizante ar fi pline de cafeina. Dar multe marci populare de fapt contin in mod considerabil mai putina cafeina decat traditionala ceasca de cafea neagra. De exemplu un Red Bull de 250 g are un continut relativ modest de cafeina, de 76-80 mg, comparat cu 95-200 mg al unei cesti obisnuite de cafea, raporteaza Mayo Clinic. Ceea ce au totusi in mod frecvent marcile de bauturi energizante, sunt tone de zahar si ingrediente de nepronuntat.

5. Cafeaua neagra bine prajita are de fapt mai putina cafeina decat cea lejer prajita.
O aroma puternica, bogata, s-ar parea ca indica o extra-doza de cafeina, dar adevarul este ca cea prajita mai lejer de fapt are mai multa cafeina decat cafeaua puternic prajita. Procesul de prajire arde cafeina, raporteaza NPR, aceasta insemnand ca cei ce cauta o cafea mai lejera, ar dori sa opteze la magazin pentru o cafea bine prajita.

6. Cafeina poate fi gasita in mod natural in mai mult de 60 de plante.
Nu doar boabele de cafea: frunzele de ceai, nucile de kola (care aromeaza coca cola) si boabele de cacao, toate contin cafeina. Acest stimulent poate fi gasit in mod natural in frunzele, semintele si fructele unei largi varietati de plante. Poate fi facuta si de catre om si adaugat produselor.
Iata aici o recomandare: http://www.eco-boutique.ro/cumpara/cafeluta-de-cicoare-si-cereale-instant-6704006




7. Finlanda este tara cea mai mare consumatoare de cafeina din lume
Potrivit unui recent articol de la BBC, Finlanda primeste coroana pentru tara cu cel mai inalt consum de cafeina, cu doza zilnica pe adult de 400 mg. In toata lumea, circa 90% dintre oameni utilizeaza cafeina intr-o forma sau alta, spune FDA.

8. Poti gasi cafeina si in altceva decat doar in bauturi.
Potrivit unui raport FDA, mai mult de 98% din cafeina pe care o ingeram provine de la bauturi. Dar acestea nu constituie unica sursa de cafeina: unele alimente, precum ciocolata (desi nu prea mult: un baton de ciocolata cu lapte de 30 gr contine doar circa 5 mg de cafeina), si medicamentele, pot contine cafeina. Combinarea unui analgezic cu cafeina poate sa il faca pe acesta cu 40% mai eficient, raporteaza Cleveland Clinic, si poate de asemenea sa ajute corpul sa absoarba mai rapid medicamentul.


Surse de inspiratiet pentru acest articol cuprind:
http://www.huffingtonpost.com/2013/08/25/caffeine-facts_n_3814825.html -cafeina
vIATA VERDEvIU.RO

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu